Follow Us

Pizza prawie jak we Włoszech

Pizza prawie jak we Włoszech

Pizzerie to lokale gastronomiczne, które działają w każdym polskim mieście. W wielu z nich można zamówić kilka różnych rodzajów pizzy. Jak bogate może być menu pizzerii najlepiej jest przekonać się samemu.

Zobacz czy znajdziesz coś dla siebie na https://www.pizzadominium.pl/!

Cechy włoskiej pizzy

Pizza to danie, które wywodzi się z Neapolu i okolic. Potrawa to jest znana oczywiście w każdym włoskim regionie, ale w każdym powstaje na cieście o innej grubości. Inne są także składniki układane na wierzchu ciasta. W południowych regionach Włoch oraz na Sycylii pizza jest przyrządzana na stosunkowo grubym cieście. Na Sycylii nie jest też okrągła, ale prostokątna. Ciasto staje się coraz bardziej cienkie, jeśli podróżujemy z południa Włoch na północ. Florencja jest miastem, w których ciasto jest wyjątkowo cienkie. Przygotowanie dobrego ciasta na pizzę wymaga wielu godzin. Najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie na jego wyrośnięcie. Trwa to czasem nawet całą noc. Wyrośnięte ciasto formuje się ręcznie. Doświadczenie pizzermeni nie używają do tego celu wałka. Dobrze wypieczona pizza jest pulchna i elastyczna, ma lekko uniesiony i nie przypieczony brzeg.

Składniki lubiane przez Polaków najbardziej

Klasyczna pizza neapolitańska czyli margherita oprócz ciasta składa się tylko z mozzarelli di bufalla, pomidorów San Marzano oraz listków bazylii. My jednak wolimy, gdy na wierzchu pizzy jest znacznie więcej składników. Dodatki, które w Polsce cieszą się największą popularnością to szynka, kiełbasa, owoce morza, oliwki, pieczarki, kurczak. Panowie chętnie wybierają także boczek. Coraz większą popularnością cieszą się także pizze wegetariańskie przygotowywane z dodatkiem warzyw lub szpinaku i sadzonego jajka. Dobra pizza zawsze przygotowywana jest ze świeżych produktów i wypiekana w piecach opalanych drewnem. Dzisiaj nie brakuje w Polsce pizzerii, w których można zjeść wyborną pizzę smakującą niemal tak jak we włoskiej pizzerii.

Dodaj komentarz