Rodzaje Włoskiej pizzy

Znana na całym świecie i powszechnie uwielbiana zwłaszcza przez młodych ludzi. To oczywiście pizz. Katowice, Gdańsk czy Warszawa w każdym większym mieście znajdziemy odpowiednią pizzerię, w której możemy zjeść prawdziwą włoską pizzę.

Ilość składników

Prawdziwa włoska pizza nie powinna mieć więcej niż trzech czy pięciu składników. Nie spodziewajmy się tu też nowości i zaskakujących połączeń. Prawdziwy specjalista od włoskiej pizzy nie pozwoli nam wprowadzać zmiany w klasycznych połączeniach smakowych, które są uświęcone przez Włochów wieloletnią tradycją. Będzie wykorzystywał świeże i oryginalne produkty z Italii. Szczególną uwagę włosi przykładają do sera, który obowiązkowo musi znaleźć się pod składnikami, a nie być z nimi zmieszany. Bardzo ważne są też pomidory, które w znacznym stopniu decydują o smaku pizzy.

Detale

Rodzaje Włoskiej pizzy

Kiedy pizza zostanie nam podana, jesteśmy w stanie rozpoznać czy jest ona naprawdę przygotowana w sposób włoski, czy nie. Przede wszystkim zwróćmy uwagę na grubość ciasta. Te powinno być cienkie. Dzięki temu poczujemy smak sosu pomidorowego i innych składników pizzy. Samo ciasto ma mieć swój wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jest ono lekkie i po zjedzeniu pizzy nie czujemy ociężałości na żołądku. Jeśli jest takie to znaczy, że zostało przygotowane przynajmniej dzień wcześniej. Ostatnim elementem, na jaki musimy zwrócić uwagę, jest ilość dodatków. Jak wspomnieliśmy, nie powinno być ich zbyt dużo. Wynika to z niechęci Włochów do mieszania zbyt dużej ilości smaków, a także z prostego faktu, że cieniutkie ciasto nie wytrzymałoby ciężaru dodatków. Składniki powinny być też proste i świeże mamy tu przecierane pomidory, świeżą bazylię, świeżą ruccolę, świeżą mozzarellę i wystarczy. Ostatecznie spójrzmy, jak pizza jest przygotowywana. Powinna ona być pieczona w piecu opalanym drewnem. Dzięki temu pizza ma delikatny zapach dymu a wyrośnięte ranty podpieczone i chrupkie. Bardzo ważna jest też wysoka temperatura. Powinna ona dochodzić do czterystu stopniu. Wtedy wystarczy dosłownie kilka minut, żeby była gotowa.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/katowice

Artykuł napisany przez

Mam na imię Kamil, od kilku lat pracuję w dziale Bezpieczeństwa i Zabezpieczeń Komputerowych dużej firmie informatycznej. Coraz częściej spotykam się z bezradnymi klientami, którzy gubią się w natłoku sprzedawanych w świecie komputerowym informacji. Mam nadzieję, że moje artykuły wielu z Was przybliżą nieco jak ważne jest bezpieczeństwo własnego komputera w sieci i poza nią. Zapraszam do lektury!

Prosimy o komentarz z Twoim prawdziwym imieniem i nazwiskiem.

Napisz odpowiedź