Follow Us

Różne rodzaje pizzy

Różne rodzaje pizzy

Kuchnia włoska cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Również Polacy pokochali włoskie pasty i ravioli. Ale szczególnie pokochaliśmy pizzę. Tym razem jednak skupimy się na rodzajach pizzy, które cieszą się największą popularnością nie tylko w Polsce.

Klasyczna pizza neapolitańska

Najbardziej kojarzoną pizzą spośród wszystkich jej rodzajów jest Margherita. To pizza, którą stworzył jeden z neapolitańskich kucharzy z okazji odwiedzin w tym mieście królowej Włoch Małgorzaty. Przygotowana dla królowej pizza tak bardzo jej zasmakowała, że nie miała nic przeciwko temu, aby danie to nosiło jej imię. Do przygotowania klasycznej Margherity nie potrzeba wielu składników. Aby ją przygotować, potrzebne są tylko trzy: pomidory San Marzano, oryginalna mozzarella di bufallo oraz listki świeżej bazylii. Składniki, które znajdują się na wierzchu tej klasycznej neapolitańskiej pizzy układają się w kolor włoskiej flagi.

Nie tylko Margherita

Dodatki, które mogą zostać ułożone na wierzchu drożdżowego placka są naprawdę bardzo różne. Ogromne pole do popisu mają tutaj więc pizzermeni. Są jednak rodzaje pizzy uważane za klasyczne wersje. Do takich należy między innymi ciesząca się dużą popularnością także w Polsce pizza capricciosa. Na warstwie sosu pomidorowego, które jest składnikiem większości rodzajów włoskiej pizzy układane są serca karczochów oraz gotowana szynka. Do klasycznych rodzajów pizzy zalicza się również quatro formagii. Jest to pizza, w której używa się jako dodatków aż czterech gatunków sera. Warto też wiedzieć, że pizza nie zawsze jest przygotowywana na cienkim cieście. Taką pizzę można zjeść na przykład w rzymskich pizzeriach, ale już na Sycylii podana nam zostanie prostokątna pizza na grubszym cieście.

Pizza to popularne danie kuchni włoskiej. Dobrą pizzerię można w Polsce dzisiaj znaleźć bez trudu.

Dodaj komentarz